Resepi Ayam Masak Merah
- 1 ekor Ayam
- 2 paket Rempah Masak Merah SERNAN
- Sedikit rempah tumis
- 2 sudu Sos Cili
- 1 cawan Susu Cair
- Sedikit Air
- 3 biji Buah Tomato - dipotong 4
- 2 sudu Kacang Peas
- 2 sudu Tomato Puri
- 160ml Tomato Jus
- 5 helai Daun Bawang
- 1 tangkai Daun Saderi
- Sedikit Bawang Goreng
- Sedikit Minyak Masak
- Garam secukup rasa
Bahan - Bahan Kisar
- 4 biji Bawang Besar
- 4 biji Bawang Kecil
- 5 biji Bawang Putih
- 1 inci Halia
Cara - Cara Memasak:
- Goreng ayam sehingga separuh masak.
- Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan rempah tumis ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan rempah masak merah SERNAN ke dalam periuk. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan susu cair, tomato puri, tomato jus dan sos cili ke dalam periuk. Kacau rata.
- Masukkan ayam goreng ke dalam periuk. Kemudian masukkan air. Kacau rata. Biarkan sehingga ayam masak sepenuhnya dan kuah menjadi sedikit pekat.
- Masukkan buah tomato dan kacang peas ke dalam periuk. Biarkan sehingga tomato dan kacang peas menjadi empuk.
- Tutup api. Kemudian masukkan garam ke dalam periuk. Kacau sehingga rata.
- Taburkan bawang goreng, daun saderi dan daun bawang sebagai hiasan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Powered by Froala Editor