RESEPI DAGING BERIANI
Bahan - Bahan:
- 1 Kg Daging
- 2 Cawan Air (rebus daging)
- 1 Tin Susu Cair (390g)
- 150gm Tomato Puri
- 250gm Minyak Sapi
- 50gm Gajus
- 100gm Kismis
- 100gm Gula Melaka
- 1 Paket Rempah Beriani SERNAN 110g
- 50gm Rempah Tumis
- 10gm Daun Pudina
- 10gm Daun Ketumbar
- 10gm Daun Sup
- 2 Biji Buah Tomato (dibelah 2)
- 2 Biji Limau Nipis
- Garam & Gula
Bahan - Bahan Kisar:
- 200gm Bawang Besar
- 200gm Bawang Kecil
- 30gm Bawang Putih
- 2 Inci Halia
Cara - Cara Memasak
- 1. Perahkan limau nipis ke dalam susu cair. Kacau dan biarkan selama 10minit hingga pekat untuk dijadikan tairu.
- 2. Rebus daging sehingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.
- 3. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Masukkan bahan - bahan kisar dan rempah tumis ke dalam periuk. Tumis sehingga wangi.
- 4. Masukkan rempah beriani SERNAN ke dalam periuk. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
- 5. Masukkan air rebusan daging ke dalam periuk.
- 6. Masukkan tomato puri, tairu dan gula melaka ke dalam periuk. Kacau rata. Biarkan sehingga mendidih.
- 7. Masukkan daging, kismis dan gajus ke dalam periuk. Biarkan sehingga daging masak.
- 8. Masukkan buah tomato, daun pudina, daun ketumbar dan daun sup ke dalam periuk. Biarkan sehingga buah tomato sedikit empuk.
- 9. Tutup api. Masukkan gula dan garam secukup rasa ke dalam periuk. Kacau rata.
- 10. Sedia untuk dihidangkan.
Powered by Froala Editor